February 9, 2022

Кабмін зобов’яже впроваджувати енергоменеджмент в бюджетних установах

В липні 2021 року, на виконання Плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Мінрегіон виніс на громадське обговорення проект постанови «Про впровадження системи енергоменеджменту в бюджетних будівлях».

Постанова визначає чіткі терміни виконання та зобов’язує центральні органи виконавчої влади впровадити систему енергомененеджменту (СЕнМ) вже до 31 грудня 2022 року, органи виконавчої влади в обласних, районних державних адміністраціях - до 31 грудня 2023 року, та органи місцевого самоврядування (із урахуванням законодавства у сфері місцевого самоврядування) – до 31 грудня 2024 року. Увага, починаючи з 2022 року, видатки на впровадження заходів з енергоефективності будуть включатись до кошторисів бюджетних установ виключно в разі впровадження системи енергоменеджменту, критерії наявності СеНМ наразі в постанові не прописали.

Органи влади, що впроваджуватимуть СеНМ мають забезпечити повну технічну інвентаризацію своїх об’єктів, обладнання вузлами комерційного обліку будівель, адаптувати організаційну структуру, розробити та опублікувати план впровадження СЕнМ. Окрім того, постановою визначаються відповідальні за впровадження та функціонування СЕнМ та обов’язковість піврічного звітування про стан її виконання.

Мінрегіон попрацював і над Порядком впровадження СЕнМ, який стане невід’ємною частиною постанови, який встановлює вимоги до:

· елементів системи управління СЕнМ;

· організаційної структури;

· впровадження енергомоніторингу та порядку ведення баз даних будівель;

· порядку звітування щодо результатів роботи СЕнМ;

· механізму мотивації впровадження заходів з енергоефективності;

· процедури обміном інформацією між електронними системами.

З основного, на що варто звернути увагу це посилання на ДСТУ ISO 50001:2020 та ДСТУ ISO 50004:2016 та передбачено можливість залучення підрядної організації з енергетичного менеджменту. Організаційна структура має передбачати одну штатна одиниця у розрахунку на 50 будівель, та те, що поки що не вкладається в голові - завдання з розрахунку базового рівня споживання енергетичних ресурсів покладається на дослівно «структурний підрозділ з питань міжнародного співробітництва!». Передбачається обов’язковість щомісячного звітування енергоменеджерами перед керівництвом та детальний аналіз фактично досягнутої економії за результатами року.

Є і окремий розділ про особливості впровадження СЕнМ в органах місцевого самоврядування, а для органів місцевого самоврядування постанова та порядок будуть мати рекомендаційний характер, але громадам варто звернути увагу на те, що подальше фінансування проектів у сфері енергоефективності з державного бюджету скоріш за все буде залежати від наявності робочої СеНМ (пункт 12 Порядку). Можливість фінансування безпосередньо впровадження СЕнМ органами місцевого самоврядування з боку держави можна буде очікувати із загальнодержавної цільової програми термомодернізації будівель. До Порядку додаються перелік експлуатаційних та енергетичних характеристик будівель, які все ж таки мабуть буде складно заповнити без проведення технічного обстеження.

Постанова набере чинності у момент її публікації в офіційних виданнях та веб-сайті КМУ, а щоби це не стало черговим сюрпризом для наших органів державної влади та місцевого самоврядування, розпочинати підготовчу роботу необхідно вже зараз!